top of page

Permacultuur les 3 - De 12 ontwerpprincipes

Foto van schrijver: Marij ten KloosterMarij ten Klooster

We zijn door een aantal onderwerpen heen gegaan. De basisprincipes en wu wei.

Deze onderwerpen heb ik bewust als eerste behandeld omdat het je mindset beïnvloed. Dat is belangrijk zodat je met een andere blik naar het ontwerpen van jouw Permacultuur kan kijken.

 

Met de basisprincipes 

-       Zorg voor de aarde

-       Zorg voor de mens

-       Eerlijk delen

En met het gedachtegoed Wu Wei, handelen door het niet te doen, gaan we aan de gang met het ontwerpproces.

 

Wil jij graag een moestuin starten of heb je een terrein waar je een voedselbos kan starten?  Ben je nieuwsgierig naar de werking van Permacultuur in de praktijk? Of heb je een tuin waar je op ecologische wijze wil beheren?

Dan komen er vaak veel vragen op je af. Er zijn een aantal praktische principes om op terug te vallen tijdens het denk en ontwerpproces van jouw project.

Deze gaan we in deze blog behandelen.

 

Je bent er helemaal klaar voor je gaat aan de gang met je moestuin, terrein of waar dan ook jij je Permacultuur gaat starten.

 

Het eerste vraagstuk waar je rekening mee wil houden zijn de zones in je terrein.

Wanneer je deze zonestructuur toepast merk je al van af het begin dat er een natuurlijke flow ontslaat op je terrein.

 


Ik heb het over de volgende zones:


Zone 0: Je huis (Plek waar je het meeste bent)

Zone 1: De ruimte direct om je huis heen. Wat je uit je raam direct ziet.

Zone 2: Waar je een paar keer per dag komt

Zone 3: Waar je hooguit 1 keer per dag komt

Zone 4: Waar je een paar keer in de week komt

Zone 5: Waar je een aantal keer in de maand te vinden bent

Zone 6: Hier kom je bijna nooit hooguit een paar keer in een jaar.

 

Je past zoveel en weinig zones toe die voor jou gelden.

Je moestuin komt bijvoorbeeld in zone 1 of 2. Hier wil je vaak zijn en wanneer je direct zicht hebt op de moestuin kun je het beter onder controle houden.

Door de zones alvast in je ontwerp toe te passen komt de eerste structuur al zichtbaar.

 

Tijdens het plannen en ontwerpen houden we vervolgens de 12 ontwerpprincipes in acht.

 

Laten we daarover beginnen met een disclaimer. Je zit niet vast aan deze principes. Daar zijn het principes voor.

In principe gebruik je deze 12 punten en werkwijzen om een systeem te bouwen die in balans is.

 

Het gaat over de volgende 12 ontwerpprincipes:

 

1        observeer & reageer

2        vang energie op en sla haar op

3        zorg voor resultaat, oogst

4        accepteer feedback en doe zelfregulering

5        gebruik en waardeer geschenken van de natuur

6        afval bestaat niet

7        ontwerp van patroon naar details

8        multifunctionaliteit

9        kies kleine en langzame oplossingen

10     cultiveer diversiteit

11     houd rekening met het effect van randen en overgangen

12     reageer op veranderingen

 

Het zijn 12 punten die je als anker ziet om steeds een stap in je ontwerpproces te ontwikkelen.

Ze zijn bedacht om een cultuur te ontwikkelen die in balans is. Wanneer je aan de slag gaat en je eerste ontwerp begint vorm te krijgen zul je al snel genoeg merken dat er geen balans zal zijn. Veelvoudig komt het voor dat er een plaag uitbreekt in een bepaalde zone.

 

Tijdens je eerste stappen in het ontwerpproces leg je een bepaalde reis af. Met je zelf en met het terrein waar je aan de gang gaat.

Je start door niet direct te handelen. Maar met observatie.

Hoe ziet het er nu uit. Wat gebeurt er als het hard waait, wanneer er veel regen valt en hoe staat de zon?

Waar gaat al het water heen wanneer het regent? Hoe zit het met de hoogteverschillen?

Hoe verandert het door de seizoenen heen?

En zo kunnen we nog even door. Een complete lijst met observatievragen kun je via de mail ontvangen via deze link:

 

Met al deze informatie ga je door naar de volgende stap in het ontwerpproces.

In de online cursus, Creer je eigen eetbare leefomgeving, ga je aan de slag met deze kennis.

Een praktische cursus over het starten van een eigen moestuin of pluktuin. Geschikt voor iedereen van balkon tot boerderij.



 

In de podcast leg ik per punt uit hoe je te werk gaat, waar je rekening mee wil houden en hoe het toepasbaar is.

 

De podcast “Maak het verschil” is te beluisteren via Spotify en Podimo.



Recente blogposts

Alles weergeven

Comments


bottom of page