'no-dig moestuin' – Tuinieren zonder spitten.
- Harold ten Klooster
- 10 jun
- 4 minuten om te lezen
Wij doen het al een poosje, no-dig gardening. En een no-dig moestuin is precies wat het zegt: een tuin waarin je de bodem niet spit. Wat is het en hoe kun je dit zelf simpel toepassen? In deze blog bekijken we dit én doen we er een schepje boven op!

Laat de bodem met rust in een no-dig moestuin
Als je gewend bent elk seizoen met de schep in de aanslag te gaan spitten klinkt het waarschijnlijk contra-intuïtief, maar het idee erachter is verassend logisch en mooi: Laat de natuur haar werk doen. En, ook als je een gazon of veel onkruid hebt staan kun je hier direct op beginnen. Bespaar jezelf dezelfde fout die ik ooit maakte. Maar eerst nog even naar het idee van no-dig tuinieren.
De kern van no-dig tuinieren is simpel: Laat de bodem zo veel mogelijk met rust.
In plaats van compost of ander organisch materiaal door de aarde te mengen, leg je het er gewoon bovenop. En eigenlijk is dat precies zoals het in de natuur gebeurt: bladeren, takjes en ander dood materiaal vallen op de grond en worden langzaam afgebroken door het bodemleven.
Door de bodem niet om te spitten, bescherm je het complexe ecosysteem dat zich daar bevindt. Want daar werken wormen, schimmels, bacteriën en andere micro-organismen samen om voedingstoffen beschikbaar te maken voor planten.
De rol van mycelium
Een belangrijk onderdeel van dat bodemleven is het mycelium. Altijd een fascinerend iets om je over te verwonderen. Even heel, heel kort: het mycelium is het ondergrondse netwerk van schimmeldraden dat planten helpt om voeding en water op te nemen. Door te spitten beschadig je dat netwerk elke keer opnieuw – waardoor planten minder goed kunnen samenwerken met de bodem. Dus als je het mycelium intact houdt krijg je gezondere planten die weerbaarder zijn tegen ziektes.

Beginnen gewoon op je gazon of je 'onkruidtuintje"
In de eerste alinea zei ik al dat je meteen kan beginnen, en ook nog met weinig moeite. Tenslotte is dat ook een groot deel van wat we willen uitstralen. Moestuinieren hoeft niet te betekenen dat je loopt te zwoegen en te zweten en je de volgende dag met rugpijn op staat. En ja, ik kan het weten want in onze allereerste tuin (jaaaren geleden) heb ik me daar een potje de pleuris gewerkt om graszoden te verwijderen. Om de maanden erna overal nog weer gras weg te plukken en terug te zien komen.... Maar gelukkig zijn dat waardevolle leermomenten geweest. Want met de no-dig methode ga je karton gebruiken om het gazon af te dekken. Grote stukken schoon karton leg je op direct op het gras. Op deze manier komt er geen licht bij en zal het gras langzaam afbreken. Op dat karton ga jij je moestuinbed bouwen. En daarna laat je de tijd haar werk doen. Ohja, en het karton zelf breekt uiteindelijk ook af. Iedereen blij!
Oké, en hoe pak je dat aan?
- Bepaal waar je je bed wilt.
Leg eventueel randen aan van hout of steen.

- Bedek de bodem met karton
(zonder plastic of tape), vooral als er gras of veel onkruid staat. Gebruik geen glimmend of geverfd karton.
- Leg daarbovenop 5–10 cm compost
het eerste jaar. (geen nood: daarna is 2–3 cm per jaar voldoende)
- Mulch eventueel af
met stro, bladeren of houtsnippers voor extra bescherming. - Plant/zaai direct in de compost.

Nog even een korte verklaring van de voordelen op de afbeelding. Door de compostlaag krijgen zaden minder licht én door het karton komt er geen gras of ander onkruid naar boven. Door het niet spitten blijven de wormengangen behouden en dit zorgt voor betere drainage. Dankzij een actief bodemleven blijven je planten gezond en omdat we nu samenwerken met het ecosysteem zijn we duurzaam bezig! Je houdt tijd over omdat je niet hoeft te spitten, te wieden en minder water hoeft te geven. Wat te doen met je extra tijd? Overweeg onze ander blogs te lezen of je verder te verdiepen met een van onze cursussen ;)
Klinkt goed, maar wat is het addertje onder het (dode) gras?
Het ‘nadeel’ is dat je in het eerste jaar veel compost nodig hebt. Maar dat is een investering, want daarna is je tuin bijna onderhoudsarm. Houd de lange termijn visie in de gaten!
Probeer eens een stukje!
Nu je weet hoe je kan starten willen we je aanmoedigen om gewoon eens een stukje tuin te proberen. Dat hoeft helemaal niet groot te zijn. Heb je geen karton in huis probeer dan eens rond te vragen. Of plan vooruit en bewaar je dozen! Heb je nog vragen over no-dig, laat het gerust weten in de reacties hieronder!

Meer leren?
In de online cursus ''de natuurlijke moestuin'' nemen je mee van planning tot oogst.
Alles in het kader van de natuurlijke moestuin en permacultuur.
Comentários